202215ΟΚΤ(ΟΚΤ 15)10:0016(ΟΚΤ 16)17:00Δράση Ζακύνθου | 15-16/10/2022

Πληροφορίες δράσης

Τοποθεσία:
Ζάκυνθος, Ιόνιο

Ημερομηνία:
15-16 Οκτωβρίου 2022

Τύπος Δράσης:
Υποβρύχιοι & Παράκτιοι καθαρισμοί
Ερευνητικές δράσεις
Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Υποστήριξη:
Maris Pearl Co
Οικολογική Αφύπνιση Natura DI ZANTE
Levante Ferries
Alykanas Beach Grand Hotel by Zante Plaza
Eurodivers Zakynthos

Συνεργασία:
Δήμος Ζακύνθου

Όταν η δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών αποδεικνύεται στην πράξη

Η τέταρτη δράση μας στη Ζάκυνθο ήταν σίγουρα ιδιαίτερη. Αν και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, έχοντας μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία, η ομάδα μας δέχθηκε καταγγελία για τη διεξαγωγή καθαρισμού των λιμανιών. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προσωπικά συμφέροντα και κίνητρα ιδιώτη, τα οποία όμως δεν στάθηκαν αρκετά για να μας πτοήσουν και να αλλάξουν τον καθιερωμένο σχεδιασμό μας και τις ποικίλες δραστηριότητες μας.

Κατά την τέταρτη επίσκεψή μας στο αγαπημένο νησί της Ζακύνθου, ολοκληρώσαμε τους υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς μας στα εξαιρετικά επιβαρυμένα σημεία του νησιού και προχωρήσαμε σε διευρυμένη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση αλλά και μέλος του Κοινοβουλίου, για την περίπτωση της, ιδιαίτερα επιτυχημένης, λειτουργίας του σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στον Αλυκανά. Σταθμός που αποτελεί οδηγό για την Ελλάδα, δεδομένης της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για την εύρυθμη λειτουργία του. Τέλος, λόγω των δυνατών ανέμων, επιστρέψαμε δύο εβδομάδες αργότερα για την πλήρη ολοκλήρωση του αρχικού σχεδιασμού, την ανέλκυση μεγάλου όγκου εγκαταλελειμμένων διχτυών από ύφαλο ανοιχτά της Ζακύνθου, σε μία πολύ απαιτητική επιχείρηση, διάρκειας αρκετών ωρών.

Στις προσπάθειες μας αυτές, πάντοτε αρωγοί και συνοδοιπόροι οι καλοί μας συνεργάτες από την “Οικολογική Αφύπνιση Natura DI ZANTE”, η Κοινότητα του Αλυκανά και ο Δήμος Ζακύνθου.

Συνολικά, η δράση αυτή και οι εξελίξεις αποτέλεσαν μία ακόμα απτή απόδειξη πως η κοινωνία των πολιτών είναι πολύ πιο δυνατή από τις μικρότητες και τα μικρο-συμφέροντα οποιουδήποτε ιδιώτη που το “όραμά” του φτάνει μέχρι το προσωπικό του κέρδος.

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop