Σταθμοί Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων

Η ιδέα των Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων αποτελεί μοναδική καινοτομία και ιδέα του οργανισμού μας, η οποία και αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ 475 ιδεών σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο του Advocate Europe.

Οι σταθμοί μας βρίσκονται σε σημεία λιμανιών όπου κυρίως δραστηριοποιούνται οι αλιευτικές κοινότητες και είναι εξοπλισμένοι με κάδους διαφορετικών ρευμάτων ανακύκλωσης και την ανάλογη σήμανση, βοηθώντας πολίτες και αλιείς να τοποθετούν παράκτια και θαλάσσια απορρίμματα. Στη συνέχεια, οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με την ομάδα μας φροντίζουν για την καταγραφή και τη διοχέτευση των απορριμμάτων σε μονάδες ανακύκλωσης ή επαναξιοποίησης (upcycling). Στο πλαίσιο αυτό, ο φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Blue Cycle, όπου και διοχετεύονται τα αλιευτικά εργαλεία που συλλέγονται από τους σταθμούς μας και από τις υποβρύχιες και παράκτιες δράσεις καθαρισμού.

Οι Σταθμοί Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων αποτελούν σημείο αναφοράς για την επίτευξη των στόχων μας καθώς επιτρέπουν τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους αλιείς και τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλουν στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναξιοποίησης των θαλάσσιων απορριμμάτων, επιτρέπουν την εξαγωγή και τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων και λειτουργούν ως κόμβοι υλοποίησης πλήθους δραστηριοτήτων της ομάδας μας σε τοπικό επίπεδο. Οι σταθμοί μας εντοπίζονται πλέον σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει πως η πρακτική αυτή αποκτά εθνική διάσταση και καλύπτει υπάρχουσες ανάγκες.

Τον Απρίλιο του 2021, σε συνεργασία με τους δήμους που φιλοξενούν σταθμους συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, δημιουργήσαμε το Δίκτυο “Μπλε” Δήμων, το πρώτο εθνικό δίκτυο δήμων που εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πλαστικό (τμχ)
0
Γυαλί (τμχ)
0
Αλουμίνιο (τμχ)
0
τόνους Δίχτυα
0

Σταθμός Πάρου

Οι σταθμός μας βρίσκεται στην περιοχή της Παροικιάς και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου. Στο πλαίσιο αυτό δουλεύουμε μαζί με τον τοπικό Σύλλογο Αλιέων αλλά και πλήθος φορέων του νησιού οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του σταθμού.

Σταθμός Αντιπάρου

Ο σταθμός αυτός στο λιμάνι της Αντιπάρου αποτελεί τον πρώτο σταθμό μας στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αντιπάρου και την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund. Για την ολοκληρωμένη λειτουργία του σταθμού συνεργαζόμαστε με τον Σύλλογο Αλιέων, την Επιτροπή Ανακύκλωσης Δήμου Αντιπάρου και το καταδυτικό κέντρo Blue Island Divers.

Σταθμός Λευκάδας

Ο πρώτος μας σταθμός στο Ιόνιο! Σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας, τις τοπικές αρχές στην περιοχή της Λυγιάς και τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο! Ένα εγχείρημα που μας βρίσκει όλους μαζί αποφασισμένους προκειμένου ο σταθμός αυτός να αποτελέσει υπόδειγμα για ολόκληρο το Ιόνιο!

Σταθμός Σύρου

Ο σταθμός μας βρίσκεται στην περιοχή του Ταρσανά. Για την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το Λιμενικό Ταμείο και τους συλλόγους Αλιέων.  Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η συνεχής συνεργασία μας είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση του πρώτου σταθμού μας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σταθμός Τήνου

Μία ακόμη αποτελεσματική συνεργασία με το Δήμο Τήνου και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή-Κελλιά και τον Σύλλογο Αλιέων δρομολόγησε την εγκατάσταση σταθμού μας στον Αλιευτικό λιμένα στο παλαιό λιμάνι της Τήνου!  Ένα ακόμα νησί για το οποίο δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε διευρυμένες δράσεις!

Σταθμός Πόρου

Ο σταθμός μας βρίσκεται στην περιοχή της Πούντας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Day 8-Yacht Week και το Δήμο Πόρου. Σκοπός μας είναι να αποτελέσει ο σταθμός αυτός υπόδειγμα και για τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού!

Σταθμός Ανάφης

Ο σταθμός μας βρίσκεται στο λιμάνι της Ανάφης και είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τις δημοτικές αρχές του νησιού. Αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα της ενεργοποίησης της αλιευτικής κοινότητας καθώς οι συζητήσεις για τη δημιουργία του σταθμού ξεκίνησαν κατόπιν πρωτοβουλίας των αλιευτικών κοινοτήτων Αντιπάρου και Ανάφης.

Σταθμός Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Ο δεύτερος σταθμός του Ιονίου στήθηκε στον Όρμο της Γαρίτσας στην περιοχή του Ανεμόμυλου, σε έναν από τους μεγαλύτερους νησιωτικούς Δήμους. Σε εξαιρετικά πολυσύχναστο σημείο, δίπλα από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων φιλοδοξούμε να αγκαλιαστεί το νέο εγχείρημα της πόλης από ολόκληρη την τοπική κοινότητα με την πολύτιμη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής.

Σταθμοί Σαντορίνης

Το δίκτυο των σταθμών μας στις Κυκλάδες επεκτάθηκε με την δημιουργία δύο νέων σταθμών στην Σαντορίνη, στο αλιευτικό λιμάνι της Βλυχάδας και στο αλιευτικό καταφύγιο Μονόλιθου. Με την πολύτιμη συνεργασία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, του Δήμου Θήρας και της αλιευτικής κοινότητας, οι σταθμοί λειτουργούν άψογα ήδη από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης.

Σταθμός Αλοννήσου

Η Αλόννησος αποτελεί το πρώτο νησί των των Σποράδων που αποκτά σταθμό στο αλιευτικό καταφύγιο Βότση και προσχωρεί το Δίκτυο Μπλε Δήμων. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε χαρούμενοι που ένα νησί που έχει δημιουργήσει θαλάσσιο πάρκο ενώνει δυνάμεις και με άλλα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  Πρόκειται για το έναυσμα μίας άψογης συνεργασίας με τον Δήμο Αλοννήσου και την επέκταση των δράσεων μας σε αυτό το τμήμα του Αιγαίου.

Σταθμός Σκύρου

Ο δεύτερος σταθμός μας στις Σποράδες σε συνεργασία με το Λιµενικό Ταµείο Σκύρου στο λιμάνι της Σκύρου! Στόχος και εδώ η επέκταση των δράσεων! Ελπίζουμε σε μια πολύ καλή συνεργασία που θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο των δράσεων μας σε ένα νησί διαφορετικό σε όρους πληθυσμού και τουριστικών ροών.

Σταθμός Ζακύνθου

Ο πρώτος μας σταθμός στη Ζάκυνθο που βρίσκεται στο αλιευτικό καταφύγιο του Αλυκανά . Η εγκατάσταση του αποτελεί μέρος της συνεργασίας μας με τις τοπικές αρχές και την τοπικό φορέα Natura Di Zante. Μια συνεργασία που περιλαμβάνει δύο αρκετά δραστήριους φορείς αλλά και πλήθος άλλων δράσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοντέλο και για το υπόλοιπο νησί.

Σταθμός Κέας

Έτοιμος ο 13ος σταθμός μας σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. Ο σταθμός στήθηκε στην πολυσύχναστη μαρίνα του Βουρκαρίου για να αποτελέσει σημαντικό κόμβο δράσεων αλλά και να σημάνει την έναρξη μιας άψογης συνεργασίας με τον Δήμο Κέας.

Σταθμός Καλαμάτας

Ο Δήμος Καλαμάτας αποτελεί το 15ο μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων και τον πρώτο δήμο στην Πελοπόννησο καθώς εγκαινιάσουμε τον νέο μας σταθμό συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων δίπλα από τα αλιευτικά σκάφη. Για την Aegean Rebreath η Καλαμάτα ως μία μεγάλη πόλη αποτελεί μία ακόμα πρόκληση που σίγουρα θα μας προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα.

Σταθμός Αμοργού

Εγκαταστήσαμε το σταθμό μας στο λιμάνι των Καταπόλων σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, το σύλλογο αλιέων και την Attica group. Η τοπική κοινωνία υποδέχτηκε με θέρμη τον πρώτο σταθμό στο νησί της Αμοργού και για αυτό το λόγο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι.

Σταθμός Κάσου

Η συνεργασία μας με τον Δήμο της Η.Ν.Κάσου εγκαινιάστηκε με την εγκατάσταση του πρώτου μας Σταθμού στα Δωδεκάνησα ο οποίος βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι κοντά στα αλιευτικά σκάφη. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθούμε στην μακρινή Κάσο για υλοποίηση των δράσεών μας.

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop