Ερευνητικές δραστηριότητες

Οι ερευνητικές δραστηριότητες αποτελούν για τον οργανισμό μας βασικό πυλώνα καθώς παρέχουν σημαντικά δεδομένα για τις πηγές και τις επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης. Τα δεδομένα αυτά συμβάλλουν στις προσπάθειες μας για την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων προτάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Συλλογή δεδομένων

Η συγκέντρωση δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το μέγεθος και τις πτυχές του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο. Δεδομένου ότι η μακροχρόνια παρακολούθηση των περιοχών όπου υλοποιούμε δράσεις αποτελεί προτεραιότητα μας, τα δεδομένα μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε όχι μόνο την εξέλιξη του προβλήματος αλλά τις ανάγκες που προκύπτουν. Σήμερα, η Aegean Rebreath έχει αναπτύξει μία βάση δεδομένων από δράσεις σε 40 περιοχές της Ελλάδας σχετικά με τις ποσότητες και το είδος των υλικών που συλλέχθηκαν. Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί περισσότερο η βάση δεδομένων προκειμένου να αντλήσουμε ευρύτερα συμπεράσματα για τις ελληνικές θάλασσες και ακτές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών. Η οργάνωση μας με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει, προχωρά ήδη στην αξιοποίηση των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, προκειμένου να δώσει στους πολίτες πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες.

Ερευνητικά προγράμματα

Ξεκινήσαμε την υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων σχετικά με την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και μικροπλαστικών σε αυτά. Συνεργάτες μας σε αυτή την προσπάθεια το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.  Κύριο στόχο αυτής της δραστηριότητας αποτελεί η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα παρέχει επιπλέον στοιχεία για τον βαθμό επιβάρυνσης των υδάτων στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ομάδα μας. Την ίδια στιγμή, στοχεύουμε στην έναρξη δραστηριοτήτων για τη χαρτογράφηση των λιβαδιών ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και τη διερεύνηση των συνθηκών για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων.

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop