202113ΝΟΕ(ΝΟΕ 13)09:0014(ΝΟΕ 14)15:00Δράση Νάξου | 13-14/11/2021

Πληροφορίες δράσης

Τοποθεσία:
Νάξος

Ημερομηνία:
13 – 14 Νοεμβρίου 2021

Τύπος Δράσης:
Υποβρύχιοι & Παράκτιοι καθαρισμοί
Ερευνητικές δράσεις
Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Υποστήριξη:
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
Attica Group

Συνεργασία:
Δήμος Νάξου
Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

Εντυπωσιακή δράση στη Νάξο και εγκαίνια του Σ.Σ.Θ.Α.

Στα μέσα του Νοέμβρη βρεθήκαμε στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων σε ένα διήμερο διευρυμένων δράσεων και ευχάριστων εκπλήξεων. Το ταξίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιονούς καθώς είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε αρκετούς νέους εθελοντές στην ομάδα μας αλλά και να συνεργαστούμε με τους ενθουσιώδεις εθελοντές, εργαζόμενους, της Attica Group. Σε αυτό το δυναμικό προστέθηκε η βοήθεια των αγαπημένων συνεργατών από το Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και αρκετών κατοίκων της Νάξου οι οποίοι ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή των δράσεων και ήρθαν να συνδράμουν στην προσπάθειά μας. Το αποτέλεσμα, από άποψη συνεργασίας, ήταν συναρπαστικό καθώς πλήθος ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, λειτούργησε άψογα, με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης.

Ο στόχος κοινός και αν μη τι άλλο ορατός, καθώς από τον βυθό του αλιευτικού καταφυγίου της Χώρας ανασύρθηκαν χιλιάδες απορρίμματα, οι καταγραφές των οποίων ξεπέρασαν κατά πολύ τα συνήθη νούμερα. Εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια μιας χρήσης, και αλουμινένια κουτάκια, αλιευτικός εξοπλισμός κάθε είδους αλλά και ασυνήθιστα αντικείμενα όπως μία λεκάνη τουαλέτας, είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που ήταν πεταμένα στο βυθό. Δυστυχώς, αντίστοιχη εικόνα είχε και η παραλία Λαγκούνα, όπου επιχειρήσαμε παράκτια, και η οποία, εκτός των άλλων, είναι σε γειτνίαση με την λιμνοθάλασσα Αλυκή, προστατευόμενη περιοχή άγριας ζωής και σημαντικός υγρότοπος.

Δεδομένης της τεράστιας θαλάσσιας επιβάρυνσης, η εγκατάσταση του Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στη Νάξο αποδείχτηκε επιβεβλημένη. Είμαστε βέβαιοι ότι η ύπαρξη του σταθμού και η εύρυθμη λειτουργία του, η έννοια των θαλάσσιων απορριμμάτων που αποτυπώθηκε με τόσο απτό τρόπο στο διήμερο των δράσεων και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων, των Φορέων και του Δήμου θα φέρουν σύντομα την ανατροπή.

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop