201903ΑΥΓ10:0018:00Δράση στην Κύμη 03/08/2019

Πληροφορίες δράσης

Τοποθεσία:
Κύμη, Εύβοια

Ημερομηνία:
03 Αυγούστου 2019

Τύπος Δράσης:
Υποβρύχια

Υποστήριξη:
Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη

Δράση στην Κύμη με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας

Το Σάββατο 3 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε καθαρισμό στο λιμάνι της Κύμης, το οποίο όπως μάθαμε καθαριζόταν για πρώτη φορά, και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους με αγάπη για τον τόπο τους και το θαλάσσιο περιβάλλον. Σημαντικό αποτέλεσμα της δράσης οι ποσότητες απορριμμάτων που ανελκύστηκαν από τον βυθό μα ακόμα σημαντικότερο οι βάσεις συνεργασίας που βάλαμε με τοπικούς φορείς για νέες δράσεις καθαρισμού και ενημέρωσης με στόχο τη μεγαλύτερη εμπλοκή των κατοίκων στην κοινή προσπάθεια απορρύπανσης και αλλαγής πρακτικών.

Με την άδεια της Λιμενικής Αρχής Κύμης, η ομάδα του Aegean Rebreath επιχείρησε σε  δύο σημεία του λιμανιού βγάζοντας 700 αντικείμενα. Ανάμεσά τους, 255 μπαταρίες που βρέθηκαν συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, 50 πλαστικά μπουκάλια νερού, 70 πλαστικά καπάκια, μία σακούλα πλαστικά θραύσματα. Επίσης, ανασύρθηκαν 3 μεγάλα σακιά παραγάδι τα οποία διοχετεύτηκαν στο πρόγραμμα BlueCycle για επαναξιοποίηση. Τα ανακυκλώσιμα, κατευθύνθηκαν προς τους κάδους ανακύκλωσης και τα υπόλοιπα για ασφαλή εναπόθεση.

Οι αλιείς, “δεμένοι” με τη θάλασσα, είναι κι οι αυτοί που αντιλαμβάνονται από πρώτο χέρι τη σημασία της υιοθέτησης περιβαλλοντικά ορθών πρακτικών. Στο ήσυχο λιμάνι της Κύμης συναντήσαμε πολλά καΐκια και τράτες. Το μόνο επιβατικό πλοίο που δένει εκεί άλλωστε είναι αυτό που μεταφέρει τους ταξιδιώτες στο απέναντι νησί, τη Σκύρο. “Οι συνέπειες της ρύπανσης για το επάγγελμά μας είναι πολύ σοβαρές, μου έχει συμβεί κάποιες φορές να ανοίξω την κοιλιά ψαριών και να βρω σακούλες μέσα, ειδικά στα αφρόψαρα”, λέει ο κύριος Δημήτρης ο οποίος έχει καΐκι και ασκεί το επάγγελμα τα τελευταία 15 χρόνια. Ένα επάγγελμα που όπως λέει δεν το αποχωρίζεσαι εύκολα:

“Είναι πολύ δύσκολο να αφήσεις την ελευθερία που σου προσφέρει η θάλασσα. Για να συνεχιστεί όμως χρειάζονται κανόνες και συνέπειες”.

Αντί όμως να προωθούνται πρακτικές και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον στην αλιεία, όπως και σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας, παρατηρούμε την όλο και αυξανόμενη χρήση του πλαστικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη μαζική αντικατάσταση των ξύλινων καφασιών για τη διατήρηση των αλιευμάτων με κούτες φελιζόλ, ένα μη βιοδιασπώμενο υλικό που καταλήγει εύκολα στη θάλασσα και στο στόμα των ψαριών αφού κόβεται σε μικρά κομματάκια.

Τη  δράση υποδέχτηκε με ενθουσιασμό η  Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κύμης, που αναγνωρίζει ότι σωστή περιβαλλοντική διαχείριση και τουρισμός πάνε χέρι χέρι.

Γνωρίζουμε ότι το κόστος στον τουριστικό τομέα από τη ρύπανση είναι μεγάλο και για αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την εκπαίδευση και την ενημέρωση των κατοίκων της Κύμης, πεδίο στο οποίο επιθυμούμε πολύ τη συνεργασία με την Aegean Rebreath”, λέει ο Κωνσταντίνος Τράκος, πρόεδρος της Ένωσης.

Και κάπως έτσι αποχαιρετήσαμε την Κύμη γεμάτοι νέες ιδέες…

 

 

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop