202023ΜΑΪ09:3015:00Δράση στον Φλοίσβο Αττικής 23/05/2020

Πληροφορίες δράσης

Τοποθεσία:
Φλοίσβος, Αθηνά

Ημερομηνία:
23 Μαΐου 2020

Τύπος Δράσης:
Παράκτιος

Εκατό τετραγωνικά μέτρα ντροπής!

Στις 23 Σεπτεμβρίου συνεχίσαμε τις πρωτοβουλίες της φετινής σεζόν με έναν παράκτιο καθαρισμό στο Φλοίσβο στο Παλαιό Φάληρο.

Όπως  σε όλες τις άλλες πρωτοβουλίες, ο στόχος δεν ήταν μόνο η απορρύπανση της ακτής αλλά και η συνάντηση νέων εθελοντών που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το περιβάλλον. Συναντηθήκαμε με πολλούς νέους εθελοντές και φυσικά με κάποια γνώριμα πρόσωπα πάντα πρόθυμα να συμμετάσχουν στο σκοπό μας. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα!

Αυτό που καταφέραμε ήταν εντυπωσιακό αλλά και απογοητευτικό. Δεν φανταστήκαμε πόσα απορρίμματα μπορούσαν να μαζευτούν σε μια τουριστική περιοχή 100 τετραγωνικών μέτρων!

Σε αυτές τις δράσεις ακούμε πάντα τα ίδια σχόλια: «Ποιος δημιουργεί όλα αυτά τα σκουπίδια και γιατί δεν το επιλύει η κυβέρνηση / δήμος». Η απάντηση είναι απλή. Απλώς κοιτάξτε τα απορρίμματα που συλλέγουμε και θα καταλάβετε  ποιος το πέταξε εκεί! Είμαστε εμείς. Απλά καθημερινά αντικείμενα που απορρίπτονται στη θάλασσα ή μένουν απερίσκεπτα «ξεχασμένα» σε ένα παγκάκι δίπλα στην παραλία. Αυτά είναι τα πράγματα που αποτελούν τα εκατομμύρια τόνων αποβλήτων που κυκλοφορούν στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον μας. Δεν υπάρχει «κακός» που έρχεται και σαμποτάρει το περιβάλλον μας. Είμαστε εμείς.

Οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μπορούν να ακολουθήσουν μόνο τη βούληση των πολιτών. Φυσικά θα πρέπει πάντα και εμείς οι πολίτες  να απαιτούμε βελτιώσεις στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, δεν έχουμε πρόβλημα να χρησιμοποιούμε μεγάλο αριθμό πλαστικών ποτηριών (και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η καθημερινή μας συνήθεια αποτελεί σημείο υπερηφάνειας για εμάς τους Έλληνες),  και την ίδια στιγμή να κατηγορούμε το κράτος..

Το να απαιτούμε από κάποιον άλλον να επιλύσει τις συνέπειες των λαθών μας, αντί να εξετάσουμε οι ίδιοι  τα λάθη μας είναι αυτό που ξεκινά αυτόν το φαύλο κύκλο.

Δεν είναι λοιπόν ώρα να αποχωριστούμε τα «frappe» μας σε πλαστικά ποτήρια και να αναθεωρήσουμε τις συνήθειες μας;

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop