202018ΦΕΒ19:0021:00Κλειστή συζήτηση

Πληροφορίες δράσης

Τοποθεσία:
Εστιατόριο 360, Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα

Ημερομηνία:
18 Φεβρουαρίου 2020

Τύπος Δράσης:
Διαβούλευση με τον Δήμο Αθήνας και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα

Υποστήριξη:

Εστιατόριο/Bar 360

Η Aegean Rebreath και το 360° ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα Μοναστηράκι χωρίς πλαστικά!

Πώς μπορούν να συνεργαστούν γόνιμα επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης και πολιτεία για την ελαχιστοποίηση του πλαστικού μίας χρήσης; Η συζήτηση ξεκίνησε από την πλατεία Μοναστηρακίου, μία από τις πιο τουριστικές και πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας. Με πρωτοβουλία μας και του café/bar 360°, την Τρίτη 18/2 ήρθαν για πρώτη φορά κοντά επιχειρηματίες της περιοχής και εκπρόσωποι του δήμου Αθηναίων και αποτύπωσαν ιδέες και προβληματισμούς σε μια σειρά προτάσεων οι οποίες θα κατατεθούν στις δημοτικές αρχές. Παράλληλα, με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης προ των πυλών, τα συμπεράσματα από την εκδήλωση πρόκειται να υποστηρίξουν την επικείμενη δημόσια διαβούλευση.

«Ο αντίκτυπος του τουρισμού και της ανάπτυξης των υπηρεσιών εστίασης στη χρήση πλαστικών και άλλων υλικών μίας χρήσης που σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, είναι μεγάλος. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης είναι κεντρικοί μας σύμμαχοι στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης της χρήσης πλαστικού και για αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με το 360° σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε βιώσιμες πρακτικές», λέει ο Γιώργος Σαρελάκος από την Aegean Rebreath.   

Το 360° δίνει το παράδειγμα και σύντομα θα γίνει το πρώτο «plastic-free» εστιατόριο στην Αθήνα. «Οι προκλήσεις για τους επαγγελματίες της εστίασης σε ό,τι αφορά την ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών είναι μεγάλες και για αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να γίνουμε το σημείο συνάντησης για να βρεθούν λύσεις από κοινού με την πολιτεία. Για εμάς, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ένα κάλεσμα πολιτισμού!», σημειώνει ο Γιώργος Πανάγος, διευθυντής του 360° café-bar.

Ο δήμος Αθηναίων αγκάλιασε τη δράση παίρνοντας μέρος σε έναν εποικοδομητικό διάλογο,  στον οποίο συμμετείχαν η κυρία Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α) και ο κύριος Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας. “Ο δήμος Αθηναίων παράγει 320.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και χρειάζεται πολύ δουλειά για να βελτιωθεί η κατάσταση σε επίπεδο διαχείρισης. Για αυτό ακριβώς, η καθαριότητα έχει γίνει προτεραιότητά μας και είμαστε δίπλα σε ό,τι μπορεί να δώσει λύσεις”, είπε ο κ. Αβραμίδης ενώ η κα Δασκαλάκη τόνισε: “ο στόχος της Ε.Α.Τ.Α είναι η προβολή της Αθήνας. Άρα ό,τι ευνοεί αυτό είναι και δική μας δουλειά”.

Τι χρειάζονται όμως περισσότερο οι επαγγελματίες της εστίασης από τον δήμο; Από τη συζήτηση προέκυψε ότι για τη σταδιακή απεμπλοκή από το πλαστικό, έχουν ανάγκη στήριξης στο επίπεδο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καταστηματαρχών και κοινού. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κόστος της μετάβασης σε ‘plastic free’ λύσεις βάσει της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας ενώ επίσης αναδείχθηκε το ζήτημα κενών στην εθνική νομοθεσία.

Τα συμπεράσματα θα ομαδοποιηθούν σε μορφή προτάσεων και θα κατατεθούν στον δήμο ενώ γενικότερος στόχος είναι να αξιοποιηθούν σε περισσότερες περιοχές του κέντρου.

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop