Μια σημαντική αναγνώριση για τη λειτουργία των Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.) αποτελεί η συμπερίληψη της πρακτικής αυτής μεταξύ των πλέον «Καινοτόμων Μετασχηματιστικών Λύσεων» που διακρίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συγκεκριμένη διάκριση σχετίζεται με το πρόγραμμα Blue Mission Med και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “ΕU Mission to Restore our Oceans and Waters” σχετικά με την αναγνώριση και επέκταση πρακτικών που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ευρώπη.
Σήμερα ανά την ελληνική επικράτεια βρίσκονται σε λειτουργία 22 Σταθμοί Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων που έχουν συμβάλλει στη συγκέντρωση 645.000 ανακυκλώσιμων υλικών και 47 τόνων αλιευτικών εργαλείων! Πρακτική που έχει συμβάλλει ενεργά στην προώθηση της διαλογής σε 4 ρεύματα, την εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων και της αλιευτικής κοινότητας, την ανάδειξη της γαλάζιας και της κυκλικής οικονομίας. Ένα σύστημα που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και στην ατομική ευθύνη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ως βασικό κριτήριο για την ανάδειξη αυτών των πρακτικών ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η καινοτομία, η επίδραση στην αλλαγή της κοινωνικής κουλτούρας, η μετάβαση σε νέα μοντέλα οικονομίας κ.ά.
Το γεγονός αυτό αποτελεί δικαίωση για τις προσπάθειες του συνόλου των φορέων και των εθελοντών που εμπλέκονται τα τελευταία χρόνια στην επιτυχημένη λειτουργία των Σ.Σ.Θ.Α.. Σημαντικότερα όμως, αποτελεί ήδη μια πρακτική που έχει αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί αναλόγως σε εθνικό επίπεδο.
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Blue Mission Med.