Μεσσηνία: Μια ολιστική, πιλοτική παρέμβαση για τα πλαστικά μιας χρήσης

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης, τον περιορισμό της χρήσης τους, την αποτροπή κατάληξης τους στο θαλάσσιο περιβάλλον καθώς και την προστασία σημαντικών οικοτόπων αναπτύξαμε στη Μεσσηνία με την χορηγία του Nescafe. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μια σειρά από ολιστικές πρωτοβουλίες και στοχευμένες παρεμβάσεις που υλοποιηθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Έρευνα για την κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήσαμε διαβούλευση με τους επαγγελματίες καταστημάτων καφεστίασης, τους ξενοδόχους καθώς και με κατοίκους και επισκέπτες της Καλαμάτας, ώστε να συλλέξουμε πολύτιμα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης στην περιοχή. Η έρευνα αφορούσε στην κατανάλωση και την ανακύκλωση πλαστικών μιας χρήσης καθώς και τις τάσεις αναφορικά με την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στην περιοχή της Καλαμάτας και της ευρύτερης Μεσσηνίας. Από την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 450 καταναλωτές, 15 κεντρικές επιχειρήσεις καφεστίασης και 10 ξενοδοχειακές μονάδες, προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα τα οποία οδήγησαν σε στοιχειοθετημένες προτάσεις δράσεων που αφορούν όλους τους αρμόδιους φορείς, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Αναφορά με τα ευρήματα της έρευνας κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον Υφυπουργό, αρμόδιο για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γ. Αμυρά και το επιτελείο του.

Τοποθέτηση διχτυού σε ποτάμι για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον Δήμο Καλαμάτας, προχωρήσαμε σε πιλοτική τοποθέτηση ειδικής «παγίδας» απορριμμάτων στην εκβολή του ποταμού Νέδοντα στην παραλία της Καλαμάτας με σκοπό τη συγκράτηση φερτών υλικών και απορριμμάτων πριν αυτά καταλήξουν στη θάλασσα.

Πρακτικά, ο στόχος του διχτυού είναι να συγκρατεί τα απορρίμματα από την πόλη, τα οποία παρασύρονται από τον χείμαρρο και καταλήγουν στη θάλασσα. Η περισυλλογή των απορριμμάτων γίνεται από την υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας, ενώ γίνεται καταγραφή όλων των υλικών που παγιδεύονται εκεί.

Δείτε το σχετικό βίντεο!

Καμπάνια #KALAMATANOPLASTICWASTE Με σύνθημα «Αναλαμβάνουμε δράση στην στεριά πριν τα απορρίμματα φθάσουν στις θάλασσες μας» τοποθετήσαμε πινακίδες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, οι οποίες ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τα ζητήματα θαλάσσιας ρύπανσης, σε πολυσύχναστα σημεία της Καλαμάτας. Οι πινακίδες έχουν σκοπό να αφυπνίσουν τον κοινό (κατοίκους και επισκέπτες της πόλης) σχετικά με την πραγματική κατάσταση της θαλάσσιας ρύπανσης και με εικονογράφηση η οποία υπογραμμίζει το τεράστιο πρόβλημα των πλαστικών μιας χρήσης σε σχέση με την θαλάσσια ζωή. Πουλιά και ψάρια εμφανίζονται εγκλωβισμένα σε πλαστικές σακούλες, μπουκάλια ή ποτήρια του καφέ υποδεικνύοντας με ρεαλισμό αυτό που πραγματικά συμβαίνει στις θάλασσές μας: η θαλάσσια πανίδα υποφέρει και “πνίγεται” από τις επιλογές και πράξεις των ανθρώπων στη στεριά, με άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στη θαλάσσια ζωή και την ισορροπία του οικοσυστήματος αλλά και στην υγεία του ανθρώπου.

Προστασία του σημαντικού βιότοπου της Βοϊδοκοιλιάς

Η Βοϊδοκοιλιά είναι μία από τις γνωστότερες παραλίες της Ελλάδας, η οποία εκτός από την αισθητική του τοπίου της, έχει μεγάλη οικολογική αξία για πολλά είδη ζώων, μεταξύ των οποίων είναι τα μεταναστευτικά πουλιά και οι θαλάσσιες χελώνες. Γι’αυτό και όλο αυτό το οικοσύστημα, μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Διβαρίου, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Με την οριοθέτηση των αμμολόφων, δώσαμε λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης καταπάτησης των αμμολόφων από διερχόμενα οχήματα και της παράνομης κατασκήνωσης. Επιπλέον, με την τοποθέτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία, ο επισκέπτης ενημερώνεται για την περιβαλλοντική αξία της περιοχής και καλείται να σεβαστεί το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα. Η δράση μας στην περιοχή είναι συνεχής, με την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της παρέμβασης μας ώστε να αναπτύξουμε καλές πρακτικές που θα αξιοποιηθούν και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές στο μέλλον.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εντός 2.5 ετών το αποτύπωμα των οχημάτων στην περιοχή ελαχιστοποιήθηκε, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας περισσότερα από 29.000 αυτοκίνητα δεν εισήλθαν στην προστατευόμενη ζώνη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα Τενεκετζή, Ερευνητή Περιβάλλοντος, για τη βοήθεια και τη συμβολή του στην παρακολούθηση της περιοχής όπως και στην εξαγωγή των στοιχείων.

Δείτε το σχετικό βίντεο!

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop