Απαντάμε στις ανακρίβειες για τη Σύρο

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο οργανισμός μας, στο πλαίσιο διευρυμένων δράσεων στο νησί της Σύρου, συνέλεξε δείγμα ιζήματος από το λιμάνι της Σύρου, το οποίο και παρέδωσε στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για γεωχημική ανάλυση και εξαγωγή αποτελεσμάτων. Έκτοτε, και βάσει των αποτελεσμάτων, η Aegean Rebreath δεν τοποθετήθηκε δημοσίως, καθώς πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει πως οι αρμόδιες αρχές είναι αυτές που θα αποφασίσουν για την αξιοποίηση των πρωτογενών δεδομένων.

Ωστόσο, από τότε έως και σήμερα, διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι διατυπώνονται ανακρίβειες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και εξυπηρετούν διαφορετικές πλευρές. Για τον λόγο αυτό, προς αποκατάσταση της αλήθειας, θεωρούμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε τα παρακάτω δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο οργανισμός μας, στο πλαίσιο των δράσεων του σε όλη την Ελλάδα, υλοποιεί ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με τη συλλογή ιζήματος και μικροπλαστικών. Η συλλογή των δειγμάτων γίνεται με βάση διεθνή πρότυπα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών με το οποίο έχει συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας.
  • Τα αποτελέσματα της μέτρησης μετάλλων σε δείγμα του πυθμένα για το νησί της Σύρου παραδόθηκαν μέσω email στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.
  • Από την πρώτη στιγμή, τόσο δημοσίως όσο και σε δια ζώσης συναντήσεις εκπροσώπου του οργανισμού μας με τοπικούς φορείς, κατέστη σαφές ότι παραδώσαμε τα αποτελέσματα μίας μέτρησης που έγινε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του νησιού. Τοποθετήσεις τρίτων περί του ότι ο οργανισμός μας δήθεν παρέδωσε σχετική μελέτη δεν αληθεύουν και δεν αποδεικνύονται. Εξ αρχής είχε γίνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο οργανισμός μας παρέδωσε πρωτογενή δεδομένα προς αξιοποίηση και περαιτέρω διερεύνηση από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.
  • Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως ουδέποτε πήραμε θέση για την πηγή και την έκταση της ρύπανσης. Και αυτό όχι διότι επιθυμούμε να κρυφτούμε πίσω από οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά διότι δεν είμαστε σε θέση ούτε έχουμε τη δυνατότητα να τεκμηριώσουμε, βάσει μιας δειγματοληψίας, όποια γενικά συμπεράσματα για την ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε πως ο ρόλος μας εξαντλήθηκε μετά την κλήση μας ως μάρτυρες στο πλαίσιο έρευνας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου. Παράλληλα πιστεύουμε πως η τοπική κοινωνία, οι τοπικές αρχές και λοιποί αρμόδιοι φορείς είναι αυτοί που μπορούν να κρίνουν σε καθημερινή βάση την ποιότητα των θαλάσσιων πόρων.
  • Η Aegean Rebreath συνεργάζεται βάσει μνημονίου με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την υλοποίηση διευρυμένων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο οργανισμός μας λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί βάσει των κατευθύνσεων των τοπικών αρχών. Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της ανάγκης να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα και συμπεράσματα, ο οργανισμός μας προσφέρθηκε από την πρώτη στιγμή για να διενεργηθούν περισσότερες και διευρυμένες μετρήσεις στο λιμάνι της Σύρου.

Τέλος, ως περιβαλλοντική οργάνωση θα περιμέναμε πως τα όποια αποτελέσματα θα κινητοποιούσαν συνολικά την τοπική κοινωνία με σκοπό την αξιολόγηση και επίλυση προβλημάτων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αδιαφορώντας για την προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευτούν το έργο εθελοντών για τη δημιουργία κλίματος διχασμού ή την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων που σε καμία περίπτωση δεν συμμεριζόμαστε.

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop