Δικαίωση 3 χρόνια μετά για την περίπτωση της ρύπανσης του βυθού της Σύρου

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών ο οργανισμός μας δέχτηκε πλήθος κατηγοριών αλλά και εξώδικα βασισμένα σε ανακρίβειες, αυθαίρετες πολιτικές ερμηνείες και αναγωγές δίχως το παραμικρό επιστημονικό υπόβαθρο, σχετικά με την ανάλυση δείγματος ιζήματος από το λιμάνι της Σύρου. Τοποθέτησή μας ήταν πως πραγματοποιήσαμε μόλις μία μέτρηση που έγινε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του νησιού με αποτελέσματα από την ανάλυση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που έδειξαν υψηλότερη συγκέντρωση βαρέων μέταλλων από τους διεθνείς μέσους όρους. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή προτείναμε  στους τοπικούς φορείς και τις τοπικές αρχές να καλέσουν το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. να πραγματοποιήσει ευρύτερες μετρήσεις προκειμένου να αποδειχτεί αν τα αποτελέσματα της μιας μέτρησης ήταν πραγματικά ενδεικτικά.

Τρία χρόνια μετά και κατόπιν δημοσιοποίησης της σχετικής έκθεσης από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αισθανόμαστε πραγματικά δικαιωμένοι για δύο βασικούς λόγους. Πρώτος λόγος η πρόσκληση που απευθύνθηκε στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. να πραγματοποιήσει ευρύτερη περιβαλλοντική μελέτη στην περιοχή και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα. Δεύτερος λόγος είναι το γεγονός πως τα αποτελέσματα της μέτρησης που πραγματοποιήσαμε το 2019 συμφωνούν απολύτως με τα αποτελέσματα των ευρύτερων μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2022 όσον αφορά τα θαλάσσια ιζήματα, καθώς η τελική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά «αυξημένες τιμές ανιχνεύθηκαν για κάποια βαρέα μέταλλα τόσο εντός του κόλπου όσο και στο σταθμό αναφοράς και κυρίως για το χρώμιο, το χαλκό και σε μικρότερο βαθμό για τον ψευδάργυρο και το νικέλιο… επιβάρυνση του ιζήματος που αντιστοιχεί σε χρονική περίοδο πολλών δεκαετιών. Η πηγή της ρύπανσης θα πρέπει να αναζητηθεί στις πολλαπλές ανθρωπογενείς δραστηριότητες που υπήρχαν στην περιοχή» (σελ.46). Σχετική αναφορά υπάρχει και στη σελίδα 18 της έκθεσης που χαρακτηρίζει τα επιφανειακά ιζήματα από μέτρια έως σημαντικά ρυπασμένα.

Χαιρόμαστε λοιπόν που η τοπική κοινωνία, οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί φορείς υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη έκθεση αποδεχόμενοι τα ευρύτερα αποτελέσματα που προέκυψαν. Χαιρόμαστε που μίλησε η επιστήμη και όχι τα προσωπικά κίνητρα. Χαιρόμαστε που έγινε δεκτή η πρόταση που καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή για την πρόσκληση του πλέον εξειδικευμένου και αρμόδιου φορέα. Δεν χαιρόμαστε που η αρχική μας υπόδειξη ρύπανσης του βυθού με τη δειγματοληψία του 2019 επαληθεύτηκε πλήρως. Χαιρόμαστε που προκύπτουν συμπεράσματα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα της σημερινής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Και επειδή αρχή μας είναι η κατάθεση προτάσεων και όχι η απλή κριτική, εκφράζουμε τη ελπίδα να καθιερωθεί η πραγματοποίηση περιβαλλοντικής μελέτης σε ετήσια βάση, προκειμένου όποιες αστοχίες ή παρεκκλίσεις να αντιμετωπίζονται σε πραγματικό χρόνο.

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop