Η Αντίπαρος νοιάζεται και συζητά για το θαλάσσιο περιβάλλον

Επιστρέψαμε στην Αντίπαρο, έστω και διαδικτυακά, για να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία του νησιού.  Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Αντιπάρου, οργανώσαμε διαδικτυακή ημερίδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου, της κοινωνίας των πολιτών και της αλιευτικής κοινότητας. Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών και η συζήτηση που ακολούθησε έδωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα ζητημάτων που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον στα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Καμπέρη, χημικός, ωκεανογράφος, ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ανέλυσε τα ζητήματα που πηγάζουν από την παρουσία πλαστικών και μικροπλαστικών στη θάλασσα καθώς και τις επιπτώσεις τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο κ. Υφαντής, χημικός μηχανικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Sychem, παρουσίασε την κατάσταση αναφορικά με το πόσιμο νερό στα νησιά καθώς και τρόπους μείωσης της χρήσης εμφιαλωμένου νερού από πλαστικά μπουκάλια μέσω της ορθής εγκατάστασης και συντήρησης μονάδων αφαλάτωσης και φιλτραρίσματος νερού.

Τις εισηγήσεις ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου ο κάθε φορέας παρουσίασε τις δράσεις του και επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας στο έργο του Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων καθώς και η κοινή θέληση όλων των παρευρισκόμενων για συνεργασία στην εξεύρεση ακόμη περισσότερων λύσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό δεσμευτήκαμε μαζί με τους συμμετέχοντες σε συγκεκριμένα σημεία δράσης κατά το επόμενο διάστημα. Ήταν μια επιτυχημένη ημερίδα και πρόθεση μας είναι να πραγματοποιήσουμε περισσότερες συναντήσεις με σκοπό τη διασύνδεση φορέων, επιστημονικής κοινότητας και τοπικών κοινωνιών για την αειφορία των νησιών.

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop