Η κυκλική οικονομία έγινε πράξη στην Αντίπαρο

Πριν λίγους μήνες η Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον Δήμο Αντιπάρου και με την υποστήριξη της Pepsico Hellas, προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε ολιστικές παρεμβάσεις προωθώντας παράλληλα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της περιβαλλοντικής δημοκρατίας μέσω της συμμετοχής και την κινητοποίησης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα στηρίχθηκε, στην τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων κάδων τριών ρευμάτων ανακύκλωσης για πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο σε 10 οργανωμένες παραλίες του νησιού και σε τρεις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των επιχειρήσεων HORECA και των επισκεπτών. Οι κάδοι που τοποθετήθηκαν στις παραλίες, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξ αρχής από την ανακύκλωση 400kg καπακιών μπουκαλιών τα οποία είχαν συλλεχθεί από τους κατοίκους και τον δήμο, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, οι κάδοι εξοπλίστηκαν με επαναχρησιμοποιούμενους σάκους, με σκοπό την αποφυγή κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης.

Η εφαρμογή του προγράμματος και η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους των παραλιών, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, στα τέλη Ιουλίου με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Έως τα τέλη Οκτωβρίου, όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη πιλοτική περίοδος, οι κάδοι είχαν συλλέξει 14.050 ανακυκλώσιμα υλικά (9.100 πλαστικά τεμάχια, 3.350 γυάλινα τεμάχια, 1.600 τεμάχια από αλουμίνιο), τα οποία οδηγήθηκαν σε αντίστοιχες δομές ανακύκλωσης. Μεγάλο κέρδος η εκπαίδευση του προσωπικού του δήμου και η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό και σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων της Aegean Rebreath και του δήμου Αντιπάρου, η Αντίπαρος μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για τα υπόλοιπα νησιά τόσο σε επίπεδο απορρύπανσης του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος όσο και σε επίπεδο αλλαγής της τοπικής κουλτούρας.

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop