Η προσπάθεια για την προστασία της περιοχής της Βοϊδοκοιλιάς αποδίδει

Η ανεύθυνη στάθμευση σε παραλίες και προστατευόμενες περιοχές είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Η περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς χιλιάδες αυτοκίνητα είχαν μετατρέψει την περιοχή σε ένα μεγάλο parking.

Στα μέσα του 2021, η παρέμβαση της Aegean Rebreath με την υποστήριξη του Nescafé στόχευσε στην προστασία της περιοχής όπως και στην εξαγωγή συμπερασμάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων. Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε οριοθέτηση των αμμολόφων, την τοποθέτηση πινακίδων σχετικά με την περιβαλλοντική αξία της περιοχής. Τα αποτελέσματα ενδεικτικά. Εντός 2.5 ετών το αποτύπωμα των οχημάτων στην περιοχή ελαχιστοποιήθηκε, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας περισσότερα από 29.000 αυτοκίνητα δεν εισήλθαν στην προστατευόμενη ζώνη. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, απαιτήθηκαν συνεχείς προσπάθειες από την ομάδα μας που εργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν και απαράδεκτες πρακτικές ασυνείδητων επισκεπτών.

Παρά τις δυσκολίες, μόνο ικανοποίηση μας προσφέρει το γεγονός ότι η παρέμβαση αυτή αποδεικνύεται ουσιαστική σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ωστόσο η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί θα απαιτήσει και την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε προκειμένου να αξιοποιηθεί επιπρόσθετα η προσπάθεια αυτή.

*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα Τενεκετζή, Ερευνητή Περιβάλλοντος, για τη βοήθεια και τη συμβολή του στην παρακολούθηση της περιοχής όπως και στην εξαγωγή των στοιχείων.

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop