Η Σαντορίνη και η Ανάφη στο δίκτυο συνεργατών μας

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου ήταν εξαιρετικά επίπονο αλλά και δημιουργικό καθώς ο καιρός και τα δρομολόγια δυσκόλεψαν σημαντικά το έργο μας κατά την επίσκεψη μας στη Σαντορίνη και την Ανάφη. Ωστόσο είχαμε την χαρά να εδραιώσουμε τη συνεργασία μας και με τα δύο νησιά και να προγραμματίσουμε σειρά πολύ σημαντικών επικείμενων δράσεων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε με συνάντησή μας στο Δημαρχείο Θήρας με εκπροσώπους του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του νησιού και να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση δύο Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.) στα αλιευτικά καταφύγια της Βλυχάδας και του Μονολίθου καθώς και τις διευρυμένες δράσεις που θα τους πλαισιώσουν. Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο και η Σαντορίνη έγινε μέλος του δικτύου της Aegean Rebreath.

Η επίσκεψη στην Σαντορίνη περιελάμβανε επίσης, επιθεώρηση των σημείων όπου είχαν ήδη εγκατασταθεί από τον Φορέα μας, το τελευταίο έτος, ειδικοί κάδοι για την συλλογή των αλιευτικών εργαλείων, επίσκεψη όλων των αλιευτικών λιμένων του νησιού και διαβούλευση με τον Σύλλογο επαγγελματιών αλιέων Θήρας. Η αλιευτική κοινότητα της Σαντορίνης η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ενεργή στη συλλογή των αλιευτικών εργαλείων στους ειδικούς κάδους, υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την επικείμενη εγκατάσταση ολοκληρωμένων ΣΣΘΑ στα αλιευτικά καταφύγια και μας διαβεβαίωσε για την περαιτέρω στήριξη του εγχειρήματος.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα καταφέραμε να επισκεφθούμε για ελάχιστες ώρες το νησί της Ανάφης όπου μας περίμενε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αντιπάρου. Ήταν αυτός που ενθάρρυνε τις αλιευτικές κοινότητες της Σαντορίνης και της Ανάφης να ενταχθούν στο δίκτυο του οργανισμού μας.

Η Ανάφη και η Σαντορίνη αποτελούν το πέμπτο και το έκτο νησί των Κυκλάδων, αντίστοιχα, που συμμετέχουν σε αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και προβλέπει την υλοποίηση πλήθους δράσεων και παρεμβάσεων, με σκοπό την ανάδειξη και αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε παρά να είμαστε χαρούμενοι καθώς 12 νησιά συνολικά αναμένεται να βρίσκονται στο δίκτυο μας σε λίγους μήνες.

Το πρώτο εθνικό δίκτυο για τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων γεννιέται!

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop