Πρόγραμμα για την αποτροπή απόρριψης αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον

Το πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα” είναι μία καινοτόμα πρωτοβουλία για το περιβάλλον που υλοποιείται στην περιοχή της Ραφήνας σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, την Επιτροπή για το Βιώσιμο Περιβάλλον Ραφήνας – Πικερμίου, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και την υποστήριξη της British American Tobacco. Συνδυάζει ερευνητικό έργο και δράσεις ευαισθητοποίησης για την αλόγιστη απόρριψη των αποτσίγαρων και στοχεύει στη συλλογή πραγματικών δεδομένων σχετικά με την απόρριψη των αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ανάδειξη καλών πρακτικών και την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων προτάσεων, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς προς όφελος βιώσιμων πρακτικών.
Εικαστική εγκατάσταση Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτήθηκε από την τοποθέτηση μιας πρωτότυπης εγκατάστασης στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, η οποία παρέμεινε για τρεις μήνες. Η εγκατάσταση αφορούσε μια πραγματική «σκηνή εγκλήματος» στην οποία, δίπλα στα θύματα από το θαλάσσιο περιβάλλον όπως ψάρια και χελώνες, τοποθετήθηκε το πιστό αντίγραφο ενός γιγαντιαίου αποτσίγαρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δορυφορική αποτύπωση επιβαρυμένων περιοχών Για την αποτύπωση των σημείων όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα της αλόγιστης απόρριψης αποτσίγαρων, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετρήσεις μέσω προηγμένων δορυφορικών συστημάτων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, αναγνωρίστηκαν οι παραλίες και η περιοχή του λιμανιού της Ραφήνας ως επιβαρυμένες ζώνες από αποτσίγαρα.

Τοποθέτηση ειδικών συλλεκτήρων και σήμανσης

Για την αποτροπή της αλόγιστης απόρριψης αποτσίγαρων στο περιβάλλον, στο πλαίσιο του προγράμματος, τοποθετήθηκαν ειδικοί συλλεκτήρες σε 20 κεντρικά σημεία της Ραφήνας, στο λιμάνι και σε παραλίες καθώς και ειδική σήμανση η οποία ενημερώνει το κοινό σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα στοιχεία που συλλέγονται μας προσφέρουν σημαντικά δεδομένα για τον αντίκτυπο της παρέμβασης μας.

Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εντός των πρώτων έξι μηνών σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 62% στον αριθμό των αποτσίγαρων που απορρίφθηκαν στο έδαφος στην περιοχή της Ραφήνας, ενώ οι συλλεκτήρες που τοποθετήθηκαν συνέβαλλαν στη συλλογή περισσοτέρων από 17.000 αποτσίγαρων. Στοιχεία παρουσιάστηκαν και για τις σχετικές ποσοστιαίες μεταβολές σε κομβικά σημεία και παραλίες της Ραφήνας όπως και αποτυπώθηκαν από τις δορυφορικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Παράλληλα, επικοινωνήθηκαν τα ευρήματα της ποιοτικής έρευνας που υλοποιήθηκε για την καταγραφή των απόψεων της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Βάσει αυτών, προκύπτει πως το 93% των συμμετεχόντων θεωρεί πως το πρόγραμμα θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή, ενώ το 57% αυτών δηλώνει πως θα πρέπει να υπάρξει επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές της Ραφήνας.

Μπορείτε να δείτε εδώ το report με τα αποτελέσματα.

Δείτε το σχετικό βίντεο!

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop