Οι πρόσφατες πυρκαγιές: μία ανασκόπηση στην τεράστια οικολογική καταστροφή

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεπανόρθωτης οικολογικής καταστροφής, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις που ακόμα δεν έχουν φανερωθεί σε όλη τους την έκταση. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και η ζωή γίνεται αβίωτη μέρα με τη μέρα.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, είτε πρόκειται για δασικές πυρκαγιές είτε για κάποιο άλλο έντονο καιρικό φαινόμενο. Το αν κάτι τέτοιο οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού και την απουσία επαρκών μέσων ή ανθρώπινων πόρων, όπως επίμονα καταγγέλλεται, μένει να διερευνηθεί. Ωστόσο, για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, περισσότερη σφαιρική και επιστημονική ενημέρωση και, φυσικά, περισσότερη λογοδοσία των εμπλεκόμενων φορέων.

Για την ομάδα της Aegean Rebreath, το ζητούμενο είναι να αναλάβει κάποιος την ευθύνη. Και η ανάληψη της ευθύνης, όπως την αντιλαμβανόμαστε, δεν έχει να κάνει με την παροχή μιας συγνώμης, όσο ειλικρινείς κι αν είναι οι προθέσεις αυτού που την εκφέρει. Για εμάς, η έλλειψη σχεδιασμού και μέτρων πρόληψης αποτελεί μια τεράστια ευθύνη που θα πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωρισθεί. Δεν είναι δυνατόν -και σε αυτή την κρίση- η διαχείριση να βαραίνει μόνο την κοινωνία των πολιτών και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Είναι αυτονόητη ανάγκη και απαίτηση να εκπονηθεί και τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός παρακολούθησης των μέτρων αποκατάστασης και ενημέρωσης της κοινωνίας για τα αποτελέσματα. Όπως είναι αυτονόητη ανάγκη να δούμε επιτέλους ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του, με τη σύμπραξη εμπειρογνωμόνων και ειδικών επιστημόνων. Χωρίς να αφήνεται τίποτα στην τύχη. Γιατί και η παρακολούθηση, επικαιροποίηση, προσαρμογή και βελτίωση αυτού του σχεδίου, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και απαιτήσεις, είναι μέρος της ίδιας ευθύνης.

Τα λόγια και οι δικαιολογίες πια περισσεύουν. Είναι καιρός να δείξουμε έμπρακτα όλοι μας ότι αντιλαμβανόμαστε τη νέα περιβαλλοντική συνθήκη στην οποία ζούμε, αναλαμβάνοντας δράση!

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop