“SustainaBlue”: Ανάπτυξη δεξιοτήτων σε 4 πανεπιστήμια της Μαλαισίας και της Ινδονησίας

Το “SustainaBlue” είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. που στοχεύει στην υποστήριξη τεσσάρων Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. Επικεντρώνεται στην ενίσχυση της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την κοινωνία στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας και της πράσινης μετάβασης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 36 μήνες και, στηρίζεται στη συνεργασία 11 φορέων (Πανεπιστήμια, Φορείς και Παραγωγικός τομέας) από Ελλάδα, Κύπρο, Μαλαισία και Ινδονησία *. Η υλοποίηση του βασίζεται σε έξι αλληλεξαρτώμενα έργα που θα υλοποιηθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια των τριών ετών.

* Οι εταίροι που συμμετέχουν είναι, το Πανεπιστήμιο (Universiti) Malaysia Terengganu (UMT) στη θέση του συντονιστή όλου του προγράμματος, το Πανεπιστήμιο (Universiti) Sains Malaysia (USM) και Malaysia Aquaculture Development Association από τη Μαλαισία, το University of Indonesia (UI), Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) και PT Pandu Bina Sejahtera (PT PBS) από την Ινδονησία, η Aegean Rebreath (AR), η Symplexis και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από την Ελλάδα και το CSI Center for Social Innovation Ltd (CSI) και το University of Cyprus (UCY), από την Κύπρο.

Αρχικά προβλέπεται η συλλογή επιτυχημένων μοντέλων Πενταπλής Έλικας Καινοτομίας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και η αξιολόγησή τους που θα λαμβάνει υπόψιν τις εθνικές ιδιαιτερότητες των δύο ασιατικών χωρών. Η αξιολόγηση αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συστάσεων που θα αξιοποιηθούν επιπρόσθετα από τα Α.Ε.Ι. της Μαλαισίας και της Ινδονησίας για να δημιουργήσουν τέσσερα “Κέντρα Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας”. Η λειτουργία των Κέντρων αναμένεται να ενισχύσει τις συνέργειες μέσω πολλαπλών δράσεων και να προωθήσει ακαδημαϊκές γνώσεις. Επιπρόσθετα, σημαντικά οφέλη αναμένονται και σε επίπεδο ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η γαλάζια οικονομία.

Παράλληλα, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των αναγκών και την ανάπτυξη ικανοτήτων του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού των Α.Ε.Ι., μέσω ειδικά σχεδιασμένων σεμιναρίων προκειμένου αυτό να συμμετάσχει αποτελεσματικά στη λειτουργία των “Κέντρων Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας”. Η εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού των ασιατικών πανεπιστημίων θα φορά και το σχεδιασμό καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών/φοιτητριών για την αγορά της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται επίσης, η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για την υποστήριξη και την προώθηση πρακτικών που εντάσσονται στην πράσινη και γαλάζια ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια των 3 ετών θα αναπτυχθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης, οπτικοακουστικό υλικό και θα οργανωθούν στοχευμένες εκδηλώσεις στις δύο ασιατικές χώρες. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα προβλέπει τη δημοσίευση ειδικά σχεδιασμένου ιστότοπου που θα παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του έργου, τους εταίρους, τα νέα και τα αποτελέσματα του προγράμματος.

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop