Το Δίκτυο Μπλε Δήμων συντονίζει και ενώνει για την προστασία των θαλασσών μας

Η δεύτερη συνάντηση του Δικτύου Μπλε Δήμων ήταν μοναδική καθώς πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Μπλε Δήμων, η οποία οργανώθηκε από τον οργανισμό μας σε συνεργασία με την Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος καθώς και 33 δήμαρχοι του Δικτύου Μπλε Δήμων και της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ.

Οι συμμετέχοντες προκάλεσαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δίωρη ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν διαπιστωθεί από τα μέλη του Δικτύου ενώ τονίστηκε η σημασία του εγχειρήματος καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα των νησιών αναγνωρίζονται από την Ε.Ε. ως κορυφαία στην πολιτική agenda.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τη θέληση της Κ.Ε.Δ.Ε να συμβάλλει ενεργά προς την κατεύθυνση στήριξης του Δικτύου, ενώ οι κ.κ. Βαρελίδης και Γραφάκος παρουσίασαν τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εξέφρασαν την άποψη πως το Δίκτυο θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς υφίστανται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Οι δήμαρχοι του δικτύου αλλά και μέλη της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκαν στο εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  με τα θαλάσσια απορρίμματα και την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχετικές προσπάθειες τους από την κεντρική διοίκηση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στην σημαντική δράση του δικτύου και το αποτελεσματικό πλαίσιο δράσεων που έχει αναπτυχθεί.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν εξαιρετικά σημαντικά, καθώς η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής αποφάσισε την κατάθεση εισήγησης προς το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δίκτυο Μπλε Δήμων. Παράλληλα αποφασίστηκε η προσχώρηση των Δήμων της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής στο Δίκτυο, ενώ προτάθηκε και η κατάθεση πρότασης για την απόκτηση νομικής οντότητας. Τέλος, τα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν την συλλογή προτάσεων για τα 3 αρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), οι οποίες θα κατατεθούν σε δια ζώσης συναντήσεις με τους αρμόδιους υφυπουργούς.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τα αποτελέσματα αυτή της συνάντησης καθώς αναδεικνύουν τη σημασία της συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών, των δημοτικών αρχών της κεντρικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Παράλληλα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι το Δίκτυο Μπλε Δήμων αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα περιβαλλοντικής δημοκρατίας στην πράξη. Πλέον οι ευθύνες αυξάνονται σημαντικά και για τον οργανισμό μας που καλείται να διαχειριστεί το πρώτο εθνικό δίκτυο για το θαλάσσιο περιβάλλον στη χώρα μας.

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop