Με την επιστροφή μας στην Άνδρο ολοκληρώσαμε μια προσπάθεια ετών

Περιμέναμε για τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης αυτής πολλούς μήνες! Ήταν το 2019 που ο οργανισμός μας ανακάλυψε και ανέδειξε το πρόβλημα της χωματερής που κατέρρευσε στη θάλασσα ρυπαίνοντας το Αιγαίο και όχι μόνο. Από τότε μεσολάβησαν πολλές προσπάθειες μας για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος, στοχεύοντας στην ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης, των περιφερειακών αρχών και του ιδιωτικού τομέα. Το ζήτημα έντονα απασχόλησε ελληνικά και διεθνή μέσα, ενώ οι αρμόδιες αρχές σε πολλές περιπτώσεις εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. Εξέλιξη ουσιαστική όμως δεν υπήρξε.

Μέχρι που λάβαμε την απόφαση να προχωρήσουμε μόνοι μας με την υποστήριξη των ιδιωτών. Μόλις πριν από λίγους μήνες επικοινώνησε μαζί μας η Nina Schnabel, τακτική επισκέπτρια στη χώρα μας αλλά και βασική υποστηρίκτρια του έργου μας, με σκοπό να συμβάλλει στις προσπάθειες μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, μέλη της ομάδα μας μαζί με μέλη της Hellenic Drones και της LINK AE αναχώρησαν για την Άνδρο, στοχεύοντας στην χαρτογράφηση της επιβαρυμένης περιοχής και των απορριμμάτων. Με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού προέκυψαν όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα και εκπονήθηκε σχετική έκθεση που θα υποβληθεί στα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες.

Με την έκθεση αυτή ολοκληρώνονται οι ενέργειες μας, καθώς πλέον η προσπάθεια αποκατάστασης της περιοχής ανήκει στις περιφερειακές και εθνικές αρχές. Ως Aegean Rebreath φανήκαμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, στους υποστηρικτές μας και πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο που ήταν η ανάδειξη και η πλήρης αποτύπωση του προβλήματος. Όλα τα απαραίτητα στοιχεία είναι πλέον διαθέσιμα!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Nina Schnabel που κατέστησε αυτό το εγχείρημα εφικτό, στους πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν τις προσπάθειες μας έως και σήμερα. Η περίπτωση της Άνδρου αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τη δύναμη της περιβαλλοντικής δημοκρατίας και τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών. Από εδώ και πέρα η ευθύνη ανήκει στην κεντρική διοίκηση.

 

Add Comment

to top
0
0
Το Καλάθι σας
Το καλάθι σας είναι άδειοΠίσω στο Shop